Badyán celý 5ks
Badyán celý 5ks
Akce do
03.12.
Původně :
32,90 Kč
21,90 Kč
4,38 Kč za ks
Poslední nejnižší cena: 32,60 Kč
Skladem
Kód Produktu :
400030
Země původu :
Výrobce neuvádí
Výrobce:
VITANA, a.s.
Dodavatel:
VITANA, a.s.
EAN Code:
8593837255931
Popis produktu | Složení | Alergeny | Nutriční hodnoty | Velikost
Popis produktu:
Badyán je jedno z mála koření čínské kuchyně, které u nás zdomácnělo. Tato nepravidelná osmicípá hvězda je plodem stálezeleného stromu z čeledi magnoliovitých. Vůně i chuť jsou nepatrně sladké a výrazně lékořicové. Typické použití tohoto koření je do orientálních pokrmů z vepřového masa, kachny a kuřete, do pokrmů se sójovou omáčkou, do opékané zeleniny či sladkokyselých omáček. Uplatní se i v pokrmech z ryb, při pečení cukroví a do svařeného vína. Popis koření: Badyán (Illicium verum) je jedno z mála koření čínské kuchyně, které u nás zdomácnělo. Tato nepravidelná osmicípá hvězda je plodem stálezeleného stromu z čeledi magnoliovitých. Vůně i chuť jsou nepatrně sladké a výrazně lékořicové. Typická pro používání tohoto koření je asijská kuchyně. Skvěle se hodí i k dochucení hruškových a jablečných kompotů, povidel, perníku, sušenek a sladkého pečiva. Region: Tropické a subtropické oblasti jihovýchodní Asie, sklizeň probíhá v březnu až květnu. Vyskytuje se především v Číně, Filipínách a Vietnamu. Chuť a vůně : Vůně i chuť jsou nepatrně sladké a výrazně lékořicové. Chuť je velmi podobná anýzu. Skladování : Badyán skladujte v dobře utěsněných nádobách bez přístupu vzduchu na tmavém a chladném místě. Využít můžete skleněné dózy nebo plechové či plastové krabice. Popis rostliny : Plody badyánu jsou tobolky ve tvaru nepravidelné osmicípé hvězdice stromu badyáníku pravého z čeledi magnoliových. Jedná se o rostlinu podobnou anýzu, obě obsahují anethol, který dodává plodům výraznou lékořicovou chuť. Tento stále zelený listnatý strom ve své původní oblasti jižní Číny a Vietnamu dosahuje výšky více než 15 metrů a průměr kmenu činí 25 cm. Plody se trhají před dozráním a po usušení se barví do červenohněda. Historie a původ : Badyán se pěstuje v Číně a Vietnamu již odpradávna a je spojován zejména s čínskou orientální kuchyní. V tradiční čínské medicíně se používá již více než 3 000 let pro svůj stimulační účinek na zažívací systém a poruchy trávení. V dnešní době je rozšířen v celém Tichomoří. V Evropě se více rozšířil až v 17. století. Zprvu se mělo za to, že badyán pochází z Filipín, odkud ho v roce 1578 dovezl Thomas Cavendish. Přidával se do ovocných sirupů a marmelád, vylisovaný olej se používal do nápojů a likérů s anýzovou příchutí. V Japonsku si velmi váží místní odrůdy, ta je často vysazována v chrámových zahradách. Rozemleté plody a kůra se využívají také jako kadidlo. Použití v kuchyni : Badyán je jedno z mála koření čínské kuchyně, které u nás zdomácnělo. Skvěle se hodí i k dochucení hruškových a jablečných kompotů, povidel, perníku, sušenek a sladkého pečiva. Badyán je hlavní složkou směsi „pěti koření“ známou z čínské kuchyně. Používá se při vaření vepřového, hovězího, kuřecího i kachního masa. V západních kulturách se badyán začal používat jako náhražka anýzu při pečení a výrobě alkoholických nápojů. Výborný je také jako ochucovadlo žvýkaček nebo želatiny. K získání sladké kořeněné chuti můžete vložit před pečením kousek badyánu dovnitř celého kuřete nebo kachny.Složení:
badyán celýPodmínky skladování:
Skladujte v suchu.Velikost:
0.005Upozornění pro spotřebitele:
Snažíme se o co nejsprávnější zobrazení informací o výrobcích, přesto se parametry mnoha výrobků neustále aktualizují a může dojít ke změnám ve složení potravin, obsahu živin, dietetických informací, či alergenů. Věnujte tak pozornost především etiketě výrobků před jejich upotřebením a nespoléhejte se jen na informace uvedené na internetových stránkách.
Informace pravidelně aktualizujeme, ale přesto nemohou spotřební družstva COOP přijmout odpovědnost za jakékoliv nesprávné informace. To však nemá vliv na Vaše zákaznická práva dle platného zákona.